dimecres, 10 d’octubre del 2012

Propostes per aquest mes d'octubre

Estem en un moment de l'any molt ric i variat en tots els aspectes, sobretot gastronòmicament parlant. Bona mostra d'això són els esdeveniments i actes que s'organitzen durant aquest mes d'octubre. He intentat fer un recull dels més destacats, donant-vos propostes per tot el territori. Si en coneixeu alguns més no us esteu d'aconsellar-los. Us hi he inclòs només els que se celebraran a partir d'avui, dimecres 10, acompanyats d'un link on hi podeu trobar informació de cada un.

- 12 d'octubre: Fira del Bolet a Llagostera (Gironès) (www.firabolet.com).

- 12 i 13 d'octubre: Fira del Rovelló a Coll de Nargó (Alt Urgell).

- 12, 13 i 14 d'octubre: Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt (Urgell)(www.firadeltorro.com).
 
- 12, 13 i 14 d'octubre: Fira de la Poma i els Templers a Barbens (Pla d'Urgell) (http://barbens.ddl.net/).

- 12, 13 i 14 d'octubre: País del Vi. Fira del Vi i la Gastronomia a Cambrils (Baix Camp) (http://www.paisdelvi.com/cambrils).

- 12, 13 i 14 d'octubre: Aloja. Fira Medieval Fantàstica a Banyoles (Pla de l'Estany) (www.banyoles.cat).

- 13, 14 i 15 d'octubre: Fira Catalana de l'Ovella Ripollesa a Ripoll (Ripollès)(http://www.ripoll.cat/admin/uploads/docs/20121001172615.pdf).

- 19, 20 i 21 d'octubre: Fira del Bolet i el Boletaire a Solsona (Solsonès) (www.firadesolsona.com/bolet)

- 19, 20 i 21 d'octubre: Fira de la Clementina a Bítem (Baix Ebre) (www.clementinadebitem.cat).

- 20 d'octubre: Dia de la Revista Descobrir a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) (http://www.descobrir.cat/ca/dia-descobrir-2012.php).

- 20 i 21 d'octubre: Fira de la Tardor a Arbúcies (La Selva) (www.arbucies.cat).

- 20 i 21 d'octubre: Fira de Sant Ermengol a La Seu d'Urgell (Alt Urgell) (www.firasantermengol.cat).

- 20 i 21 d'octubre: Fira del Bosc Medieval a Canyamars (Maresme) (www.dosrius.cat).

- 27 i 28 d'octubre: Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat (Bages)(www.firacocaimato.cat).

- 27 i 28 d'octubre: Fira de la Castanya de Viladrau (Osona) (www.viladrau.cat).

- 27 i 28 d'octubre: Festa del Bolet i de les Herbes Remeieres de Castellterçol (Vallès Oriental) (www.castelltersol.cat).

- 28 d'octubre: Fira de la Llenega de Cardona (Bages) (www.cardona.cat).

- 28 d'octubre: Boletus, Fira del Bolet a Isona (Pallars Jussà) (www.isona.cat).

- 28 d'octubre: Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt (Maresme) (www.vilassar.cat).


Us animo a participar en alguna d'aquestes jornades! És una bona manera de conèixer racons del nostre país, la seva cuina i la seva cultura! Si en visito alguna, ja us en faré cinc cèntims en pròximes publicacions.
 


diumenge, 7 d’octubre del 2012

2a Fira del Llaminer - Vilanova del Vallès

Ahir dissabte 6 d'octubre em vaig poder acostar a Vilanova del Vallès per visitar la 2a Fira del Llaminer que organitza aquest poble del Vallès Oriental. Ja l'any passat en vaig sentir a parlar, vaig veure bastanta publicitat i aquest any em causava molta curiositat poder anar-hi.
 
No sé si hi anava amb masses expectatives, però la veritat és que m'esperava una cosa millor. El primer que no em va acabar de fer el pes va ser la ubicació. Hi exposen dins d'una pista poliesportiva coberta i, des del meu punt de vista, és més agraït passejar-se al llarg d'alguns carrers, com el Gastroart que us vaig explicar en publicacions passades. Una altra cosa és fires que s'organitzen en recintes tancats, cosa que no és el cas.
 
Tot i això, hi havien bastantes parades i el nom de la fira feia justícia al que hi podiem trobar, dolços de tota mena: bombons, pastissets, neules acabades de fer, gominoles, coques, xocolates, garrapinyades, melmelades... També, però, s'hi oferien altres productes o plats cuinats com bolets, cargols, sushi, mojitos... No hi faltaven tampoc algunes parades d'artesania o antiguitats.
 
L'any que ve, si les circumstàcies ens deixen, prometo donar-li una segona oportunitat i anar-hi amb més calma. Crec que aquests tipus d'actes han d'intentar millorar any rere any i no dubto que aquest en concret ho faci. Als que sou llaminers de mena, però, us recomano anar-hi, hi han coses bastant interessants.
 
Com a punt positiu, també haig de dir que tenien un descampat que utilitzaven com a aparcament especial per als visitants. És una cosa a tenir en compte!

 
 

dijous, 4 d’octubre del 2012

2a Tardor Gastronòmica (octubre 2012) - Sant Celoni

Aquest cop us parlaré d'activitats que es duran a terme en el poble on jo visc, Sant Celoni (Vallès Oriental). Aquestes activitats es desenvoluparan durant tot el mes d'octubre, dins la Tardor Gastronòmica. Aquesta iniciativa s'emmarca en la difusió de la marca Sant Celoni. Bosc, cuina i patrimoni, que recull els elements que defineixen l'atractiu turístic de la vila.
 
Les activitats que es realitzaran durant tot el mes d'octubre són les següents:
 
- Divendres 5 i dissabte 6: Fira de productes alimentaris artesanals del nostre territori. Venda d'embotits, làctics i formatges, herbes i conserves, pa, coques i xurros i altres productes naturals i de qualitat. De 10 a 20.30 h a la plaça de la Vila.

- Dimecres 10: Cuina en directe. Demostració de cuina per part de cuiners de Sant Celoni. De 10 a 13 h a la plaça del Bestiar. A càrrec del Restaurant Tastacel.
 
- Divendres 12: Tast de varietats antigues de tomàquet. De 11 a 13 h a la plaça de la Vila. A càrrec de Pep Salsetes, amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Xerrada d'iniciació a tast de vins. A les 19 h a la Sala Bernat Martorell de Can Ramis.
 
- Dissabte 13: Tasta i cata: platets de tardor i vins. De 19 a 24 h a la plaça de la Vila.
 
- Dimecres 17: Cuina en directe. Demostració de cuina per part de cuiners de Sant Celoni. De 10 a 13 h a la plaça del Bestiar. A càrrec del Restaurant Fogons del Mètric.
 
- Divendres 19: Sopar - maridatge. A les 21 h al Restaurant Els Avets.
 
- Dissabte 20: Mostra de tapes. De 19 a 24 h a la plaça de la Vila.
 
- Dimecres 24: Cuina en directe. Demostració de cuina per part de cuiners de Sant Celoni. De 10 a 13 h a la plaça del Bestiar. A càrrec del Restaurant Les Albes.
 
- Divendres 26: Mostra de cuina d'altres terres. De 19 a 24 h a la plaça de la Vila.
 
- Dissabte 27: Demostració de disseny artístic de tartes. De 10 a 13 h a la plaça de la Vila. A càrrec de la Delegació Catalana de l'Associació Espanyola de Dissenyadors de Tartes, Asesdetartas.
Mostra de panellets i vi bo. De 18 a 20.30 h a la plaça de la Vila.
 
Durant tot el mes d'octubre, 13 restaurants celonins oferiran uns menús especials en motiu de la Tardor Gastrònomica. També es durà a terme el Corretapes, un concurs on 14 establiments oferiran tapes especials i els comensals es convertiran en jurat i podran valorar quines són les millors. Entre els comensals participants es sortejarà un àpat per a dues persones que oferirà l'establiment guanyador.
 
Des d'aquí us animo a acostar-vos a Sant Celoni i participar d'alguna de les activitats!
Per a més informació podeu consultar la pàgina web www.santceloni.cat/turisme.
 
 
 
 
 

dimecres, 3 d’octubre del 2012

Gastroart 2012 - Hostalric

 
Aquest diumenge dia 30 de setembre vaig tenir l'oportunitat de passejar-me pel Gastroart, que es celebra cada any a la vila medieval d'Hostalric (La Selva). S'ha rebatejat així l'antiga Fira de Sant Miquel, per tal de fer-la evolucionar cap a una fira temàtica, centrada en la gastronomia i l'artesania (www.gastroart.cat).
 
 
El primer que em va sorprendre va ser la gran quantitat de gent que hi havia i la dificultat per trobar aparcament. És un goig veure el bon ambient i el caliu que s'estableix quan la gent respon a esdeveniments com aquest. La veritat és que veure fires o mercats sense gent fa una mica de recança.
En l'exposició i venda de productes gastronòmics hi havia aliments de tot tipus: diferents pans i coques, olis, xocolates, formatges, embotits, herbes, melmelades i confitures, galetes, vins i caves, olives... En la fira també hi havia demostracions de diferents oficis artesans com ara vidrier, terrissaire o llauner, entre d'altres. En una altra part també hi havia parades i exposicions d'antiguitats de tot tipus i objectes i productes artesans com roba, peces de bijuteria, sabons i espelmes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Durant els tres dies que va durar Gastroart, es van organitzar diferents tallers, tastos i maridatges per a tothom, com poden ser el taller de piruletes de xocolata, (a càrrec de Marc Rodellas, millor mestre artesà xocolater d'Espanya 2010-2011), el maridatge de tapes d'autor, vins i jazz o el taller de cuina judeo-catalana.
 
Aprofitant l'avinentesa del Gastroart, aquest cap de setmana també s'ha inaugurat un centre de divulgació culinària i gastronòmica anomenat Domus Sent Soví (http://domussentsovi.blogspot.com). Val a dir que aquest nom vol ser un homenatge al Llibre de Sent Soví, el text culinari i gastronòmic més antic conservat en llengua catalana. La domus és el terme en llatí per designar una casa. Tenint en compte això, no fa falta dir que hi tindran cabuda elements com la tradició, la cultura gastronòmica catalana, els productes de la terra i els paisatges gastronòmics.
 
Des d'aquí us animo a conèixer la fira Gastroart, el centre Domus Sent Soví o la vila d'Hostalric en general. És un poble medieval molt bonic i passejar pels voltants de la muralla i el castell és un autèntic plaer.
 
 

Restaurant Torres Petit - Manlleu

Com ja us vaig comentar en l'última publicació, el passat 22 de setembre vam anar a Manlleu en motiu del dia CUINA, dins la Festa del Porc i la Cervesa.
Aquell mateix dia vam dinar al restaurant Torres Petit. Aquest forma part d'un edifici on hi trobem el Torres Hotel, la Fonda Torres, la Torres Sala Ter (saló multiserveis) i finalment el Torres Petit (www.torrespetit.com).
Durant el cap de setmana de la Festa del Porc i la Cervesa, el Torres Petit ofereix tres menús especials: el Menú Tapes "Tot inclòs" de 25,50€, el Menú Business de 27€ i el Menú Degustació d'en Manel de 55€. Nosaltres ens vam decantar pel Menú Business.
 
Primer va consistir en un petit snack de xips de iuca i mandioca, aromatitzades amb curri. Haig de dir que ens va sorprendre molt i vam haver de preguntar al cambrer què menjàvem, ja que no sabíem identificar els gustos. Sempre està bé provar coses noves i ens va agradar molt.
Després ens van portar una tapeta d'aperitiu que consistia en dos bunyols de botifarra del perol sobre un puré de poma. Personalment, em va agradar molt la untuositat adequada del bunyol i el contrast que feia amb el puré. Un 10.
El següent plat va ser una amanida amb galta de porc a la reducció de cervesa negra. La galta de porc (tallada a làmines fines) estava molt tendra i combinava molt bé amb els brots verds de l'amanida. L'únic inconvenient és que hi vaig trobar a faltar més reducció de cervesa, no es notava gaire el gust.
Posteriorment, ens van portar un arròs amb costella i ceps. Aquest plat, junt amb els bunyols del principi, van ser els plats que ens van agradar més. L'arròs estava al punt, havia agafat molt bé els sabors de la costella i els ceps, i la temperatura a l'hora de servir era més que correcte. Un arròs fred no val res.
Més tard, podies triar entre dos plats: rap a la llimona amb pols de nyoca o peu de porc amb escalivada. Jo vaig triar el peu de porc. El plat consistia en un farcell de pasta brisa farcit amb trossos de peu de porc i escalivada. El plat estava bastant bo, l'única cosa que no em va acabar de convèncer és que s'hi trobés algun petit osset. Seria més agradable en boca no trobar-ne.
 
Després també podries triar entre un tastet de formatges artesans o un sorbet de gerds. Em vaig decantar pel tastet de formatges, encara que amb una mica de reticència per por d'embafar-me massa. Et servien, d'un carretó (foto), 7 o 8 formatges tallats prims repartits de menys a més intensitat i amb una confitura de pètals de rosa per no barrejar gustos entre formatge i formatge. Va ser una molt bona tria, formatges i gustos alguns bastant peculiars.
Finalment de postre ens van dur una sopa freda de maduixes amb gelat de vainilla. Plat correcte.
I amb els cafès, uns petits fours i podries triar entre quatre tipus de sucres per acompanyar.
 
Menjar: 8'5
Presentació: 7'5
Servei: 8. Encara que en algun moment vam haver d'esperar entre plat i plat, va valdre molt la pena.

dilluns, 1 d’octubre del 2012

DIA CUINA 2012 (Festa del Porc i la Cervesa) - Manlleu

El passat 22 de setembre vam visitar la ciutat de Manlleu en motiu del dia de la revista Cuina (www.cuina.cat), organitzat dins la Festa del Porc i la Cervesa, que es va celebrar els dies 21, 22 i 23 (www.porcicervesa.cat).

Primer vam poder passejar per tot el mercat i parades que hi havien exposades. Hi havia productes de tot tipus, sobretot, embotits i cerveses artesanes. Vam poder degustar molts productes i, finalment, vam comprar, entre d'altres coses, un fuet amb roquefort i un bull blanc amb foie. Personalment, em van sorprendre i agradar moltíssim.

Però aquest dia especial no estava tot dedicat a la gastronomia i com que Manlleu té una gran vessant cultural i històrica, vam visitar el Museu Industrial del Ter, que en aquell dia feien jornada de portes obertes (www.mitmanlleu.org). Hi havien dues exposicions permanents: "La fàbrica de riu" i "La societat industrial". Ambdues destaquen els aspectes històrics del procés d'industrialització al riu Ter. Entre d'altres espais, vam poder veure màquines antigues que feien servir per la transformació del cotó en fil o uns vídeos que explicaven el sistema de classes d'aquella època i, fins i tot, amb petits fragments de representacions de situacions quotidianes d'aquell temps.
 
Posteriorment, vam anar a dinar al restaurant Torres Petit, de la mateixa ciutat de Manlleu. Us explicaré com va anar en la pròxima publicació.
 
Ja a la tarda vam poder presenciar, en directe, la matança i rostida del porc i l'elaboració d'embotits i productes derivats, a càrrec del Mercat Municipal de Manlleu. Era un porc de 110 kg, que ja va arribar sacrificat, ja que aquest procés s'ha de fer dins una legalitat d'un escorxador.
Els que conduïen la demostració van començar a cremar el pèl de l'animal i a mullar-lo per deixar-lo ben net. Després, van obrir-lo i van anar traient les diferents peces del porc: els peus, l'espinada, el llom, el secret, les costelles, les llonzes... I amb una part concreta del porc van fer el procés d'elaboració de botifarres.
 
 
 
 
 
Va ser un dia ben aprofitat i a qui no hi hagi anat, us recomano que us hi acosteu l'any que ve. Crec que val molt la pena!
 

Benvinguts!

Em dic Jordi i tinc 23 anys. M'agrada molt el món de la cuina i la cultura gastronòmica i en aquest bloc us explicaré tot el que visqui relacionat amb aquest tema. Des d'opinions de restaurants o centres gastronòmics, a visites de fires, mostres o botigues que cregui que poden ser del vostre interès.

Estic totalment obert a les vostres opinions i comentaris, i resto a la vostra disposició per a qualsevol proposta i suggeriment que em vulgueu fer pel blog.

Moltes gràcies i benvinguts!