dijous, 16 d’octubre del 2014

World Bread Day 2014 - 9a edició - Pa sense amassar

 
Announcing World Bread Day 2014 - 9th edition!Com alguns ja sabeu, avui 16 d'octubre és el Dia Mundial del Pa i des de fa uns quants anys la comunitat blogaire fa una crida a fer algun pa durant el dia d'avui i compartir-lo a la xarxa. Us adjunto el link per a més informació: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014.
 
En el meu cas hi participo amb un pa del llibre "Pan Casero" de l'Ibán Yarza que la meva germana em va regalar pel meu últim aniversari (gràcies Miriam!). El pa que he triat en aquesta ocasió és el primer que apareix, "Pan sencillo sin amasado":
 
 
 
 
 
Ingredients (per a dues barres):
475 g de farina panificable (jo he utilitzat meitat fluixa meitat de força)
25 g de farina integral
330-350 g d'aigua
10 g de sal
5 g de llevat fresc
150 g de barreja de llavors (rosella, lli, sèsam, carbassa...)
 
Preparació:
Disoldre el llevat en l'aigua tèbia (a uns 25 ºC). Barrejar tots els ingredients enèrgicament amb una mà i anar girant el bol amb l'altra. La massa ha de quedar enganxosa, si no ho està, afegir una mica més d'aigua.  Un cop quedi uniforme, deixar reposar en el mateix bol uns 5-10 minuts ( EL REPÒS AMASSA ).
Després doblegar la massa un cop sobre si mateixa i tapar-la amb film a pell. Guardar a la nevera tota la nit.
 
L'endemà la massa haurà guanyat volum. Amb cura, donar-li la volta sobre una superficie enfarinada i formar un rectangle. Tallar dos peces llargues de la mateixa mida.
Passar un drap humit per sobre perquè quedin humides i després passar-hi una capa de llavors. Disposar les dues peces sobre una plata amb paper de forn. Amb cura, girar alguns fragments per formar un pa de forma helicoidal. Deixar fermentar un parell d'hores.
 
Introduir en el forn preescalfat a 250 ºC i crear un cop de vapor tirant mig got d'aigua en una plata metàl·lica ja calenta que haurem posat en el fons del forn. Passats 10 minuts, baixar la temperatura a 220 ºC, retirar la plata amb l'aigua i continuar la cocció uns 25 minuts més. Si es vol obtenir una crosta més cruixent, apagar el forn i deixar que el pa hi reposi dins uns 20 minuts amb la porta mig oberta.
 
 
 
A part també vaig intentar fer un pa del mateix llibre, "Pan de soda", en el qual s'utilitza llevat químic (tipus Royal) i no llevat fresc. Aquest tipus de pans són molt coneguts a països com Irlanda i tant valorats com els que es fermenten. En el meu cas vaig utilitzar farina blanca i el vaig complementar amb nous, avellanes torrades i xocolata.
 


 
 Espero que passeu un bon Dia Mundial del Pa i ho celebreu com cal. Bon pa!



1 comentari: